Зимата е сезонът, в който се нуждаем от топлина и се стараем да си я набавим по всевъзможни начини – с отопление в помещенията и топло спално бельо за времето за сън и почивка. Ако искате да ви бъде приятно топло, докато се наслаждавате на пълноценен сън, изберете луксозните олекотени завивки – зимни на Poohy. Те ще ви дарят с несравним комфорт и топлина през хладните месеци от годината.

Естествен пълнеж – отлична топлоизолация

В категорията са представени изделия, предназначени да ви дарят повече топлина през зимните нощи. Колекцията ни от зимни олекотени завивки включва продукти с много сходни, но и с доста различни характеристики. Общото между тях е високото качество на изработка и материали. Разликата се състои единствено във вида и плътността на пълнежа.

В зависимост от личните си предпочитания и финансови възможности, можете да закупите зимна олекотена завивка 150 /200 за спалня, съставена от 100% френски патешки или полски гъши пух. Можете да изберете също комбинация от нов бял патешки пух и нови бели пера в различно процентно отношение. Изборът ви се простира между юргани с естествен пълнеж, класифицирани като топли и много топли. Макар и изключително леки и ефирни, топлината им е гарантирана.

Характерно за пухените пълнежи е уникалната им способност да бъдат термоизолатор без аналог. Това се дължи на специфичната структура на пуха. Той се състои от гроздоподобни образувания (клъстери), съставени от многобройни фини влакна. Пухът с високо качество е съставен от над 2 милиона мъхести нишки с триизмерна форма.

Благодарение на триизмерната структура на пуха, той притежава свойството да улавя и задържа голямо количество въздух, като запазва генерираната от тялото температура под плътния защитен слой на влакната. Изключително леки, но същевременно с отлични термоизолиращи качества, патешките и гъшите пухени пълнежи са най-добрият вариант за изработка на олекотени зимни завивки.

Нека разгледаме специфичните свойства на една голяма зимна олекотена завивка 200/220 от нашата луксозна колекция. На първо място е редно да обърнем внимание на вида на пълнежа. Той може да бъде смесен (пух и нови фини перца), като и еднороден. Колкото по-дебел е пухът, толкова по-добре той улавя въздуха и следователно е с по-висока способност да топли.

Пухените пълнежи осигуряват приблизително три пъти повече топлина от синтетичните, съставени от полиестерни влакна. По топлинни свойства с тях може да се мери единствено вълната, която е обаче много по-тежка и не позволява на тялото да се проветрява. Да,ще ви бъде топло с тях, но ще ви липсва свободата на движение. Изпотяването е проблем, който при пуха не съществува.

Специална касетъчна конструкция

Пухът има склонност към изместване, включително през порите на външната материя. За да се избегне разместване и събиране на пълнежа в отделни участъци, олекотените ни зимни завивки имат конструкция, съставена от машинно обшити вътрешни преградни стени. Те позволяват на пуха да достигне максималния си обем и разгърне напълно терморегулиращите си свойства, без да се измества.

Обработката на суровината, използвана за пълнеж също е от значение за качеството на изделията. Пухът преминава 8 степенна обработка чрез измиване и стерилизация при висока температура. По този начин се премахват всички органични остатъци и прах. Завивката е идеално чиста и не предизвиква алергии и затруднено дишане. Тя самата е дишаща материя.

Нашите дебели зимни завивки от гъши пух са хипоалергични. Това не е просто празно твърдение, а доказан чрез редица тестове факт. Както пълнежът, така и платът, в който той е поставен, са сертифицирани по Oeko Tex standard 100, class 1 за липса на вредни вещества. Продуктите ни са идеални за хора с алергии и за малки деца.

Изваждането на миниатюрните пухчета не е възможно при нито една наша зимна олекотена завивка, защото използваме калъфи от 100% памучен перкал, класифициран като downproof – непропускащ пълнежа навън. Платът също така има противоакарни свойства - действа като преграда срещу акарите. Той пленява с изключителната си лекота и мекота, въпреки завидната си плътност от 280 и повече нишки.

Когато говорим за качеството на една олекотена завивка, особено зимна, основният определящ критерий, е силата на запълване. От нея зависи пухкавостта (обемния капацитет) и трайността на завивката. Силата на запълване се измерва с мерната единица cuin, която показва какво пространство заема една унция пухени фибри, изразено в кубични инчове.

При завивките за зимата пълнежът е с по-голяма плътност и тегло – около 200гр на квадратен метър. Този показател не определя общото тегло на завивката. Теглото на пълнежа зависи от размера на изделието, варирайки от 600 до 800гр.

Предлагаме луксозни и супер топли олекотени зимни завивки на ексклузивни цени, както и периодични промоции и сезонни намаления. Видът на пълнежите и размерът са критериите, които трябва да определят вашия избор, както и цената. Пухеното спално бельо е артикул с висока финансова стойност, която в случая е напълно оправдана, защото естественият пълнеж няма аналог сред останалите естествени и синтетични материали.

Добрата топлоизолация – основен фактор за топлината на завивката

През зимата е много важно да осигурим на тялото си оптимална топлина – както в будно състояние, така и по време на сън. Ето защо завивките трябва да бъдат топли, дори ако са супер леки, за да не ограничават движенията и дишането. Топлината обаче не бива да спира свободната циркулация на въздух, защото тогава възниква неприятното изпотяване.

Въпреки безспорния прогрес в производството на синтетични изолиращи пълнежи, гъшият пух си остава най-добрият изолатор при съотношение тегло-топлоизолация. Следователно е малко вероятно той да бъде изместен от друг пълнеж, който да топли така, както пухеният зимен юрган. Не и в обозримо бъдеще.

За да разберем на какво се дължат топлинните свойства на юрганите от пух през зимата, първо трябва да си спомним, че единственият източник на топлина под дрехите е собственото ни тяло. Задачата на топлоизолиращите завивки е проста: те трябва да запазят топлината, която тялото произвежда.

По-голямата част от тази топлина се предава чрез пряк или косвен пренос на енергия от молекулите на нагрятото тяло към молекулите на охладеното, докато се достигне топлинно равновесие. Следователно, на теория, най-добрият топлоизолатор е вакуумът, тъй като в него няма молекули, които могат да пренасят топлина.

Топлопроводимостта на вакуума е нула, но все още е невъзможно той да се използва за защита на тялото от хипотермия. Следователно основният топлоизолатор в луксозните зимни юргани е въздухът - неговата топлопроводимост не е много по-висока от нула. А, нали задачата на всяка изолация е да задържи този слой въздух, затоплен от тялото, независимо дали това са синтетични влакна, вълна или пух.

Пухът, който използваме за пълнеж на зимните ни завивки, е част от птичето оперение. Основната разлика между него и обикновените контурни пера се състои в хаотичната триизмерна структура, съставена от много тънки влакна. Те се отклоняват от центъра на пуха към краищата във всички посоки и сами по себе си са покрити с още по-тънки власинки - кукички, способни на сцепление едно с друго.

В същото време власинките са достатъчно еластични и гъвкави, за да се отблъскват от една страна, а от друга да проникват едно в друго. Благодарение на това, свързаните заедно пухчета образуват маса, която може да се компресира много добре и след това бързо да възстанови обема си. Но основното качество на тази структура са многобройните гроздове от пухени власинки, които тя образува. Те задържат въздух и то в по-голям обем от всяка друга изолация.

По какви методи и технологии се обработва пухът?

Качеството на пуха, предназначен за изработката на топли юргани от премиум клас, е от огромно значение. Тук ролята на обработката на материала е може би най-важна. От птицата се получават само изходни суровини, а крайните качества на пуха зависят от много последващи операции: степента на неговото почистване и сортиране, допълнителна обработка и други процедури.

На първия етап пухът се измива няколко пъти (до 8 измивания при нашите продукти) с помощта на специални почистващи препарати, които измиват мазнини, прах и различни отпадъци от него - рогови люспи, прах и пясък от перата и т.н. В процес на обработка пухът се стерилизира, за да се предотврати развитието на колонии от микроорганизми в пълнежа.

Ако това не бъде направено, пухената смес може да придобие лека неприятна миризма, която ще се засили с употребата на луксозното изделие. Освен това, почистването на пуха от микрофлора намалява риска от алергични реакции. Също така, при етапите на почистване и сушене, пухът се третира с антистатичен агент, за да се изключи наелектризирането му, независимо от климата на съответния регион.

Суровината за запълване на луксозните ни зимни олекотени завивки 180/ 200 най-често е комбинация от пух, дребни пера и почти никакви фрагменти от пухен мъх. Мъхът представлява специфични частици от пуха, които имат почти нулеви топлоизолационни свойства, но могат да задушат и развалят пухената смес, поради което се отстраняват.

След пълно изсушаване пухът се сортира в специално съоръжение. Самата същност на процеса е проста: масата от пух и пера се издухва с въздушна струя. Най-леките пухчета се издигат нагоре, а тежките пера и финият пух падат надолу. Имайте предвид, че на почти всеки етап - събиране, пране, сушене и сортиране - пухът се почиства внимателно от прах и фини власинки, както и от частици от разрушени пухчета и пера.

И най-финият прах може да предизвика алергии, а голямото количество мъх в пухената смес намалява нейните топлоизолационни свойства, тъй като бързо губи еластичността си и се слепва. Самият мъх се стреми да пробие тъканта и да излезе извън калъфа, което едва ли ще ви хареса, ако закупите доста скъп зимен олекотен юрган.

След сортиране се образуват смеси от пух и пера, като се смесват пухчета с различно качество и се разреждат с фини пера. Този процес позволява постоянно да се получава пълнеж с предвидими параметри. След това готовата пухена маса се опакова свободно в големи торби, за да не бъде подложена на прекомерно компресиране, и се изпраща във фабриката за производство на пухени изделия.

Всеки от изброените етапи е много отговорен и всяка небрежно изпълнена операция или намаляване времетраенето на процеса задължително ще се отрази на крайното качество на пуха. Нарушаването на режима на сушене и използването на неподходящи препарати може да доведе до редица проблеми като увеличаване на количеството мъх. При некачествено обезпрашаване и дезинфекция се поолучава неприятна миризма и повишен риск от алергии.

Сортирането без подходящ лабораторен контрол ще доведе до неточни данни за топлоизолацията на пуха за единица тегло. Ето защо, ако една чисто нова зимна олекотена завивка 220 /240 има дори лек органичен мирис, тогава най-вероятно доставчикът на пух не се е справил дори с елементарните операции на пране, почистване и сушене. И най-вероятно той е измамил и е спестил пари за всичко останало.

Fill Power – Какво трябва да знаете за този показател?

Главната цел на щателната обработка и сортиране на пуха е получаването на максимално ефективен топлоизолиращ пълнеж за нашите дебели зимни юргани. Как обаче може точно и нагледно да се измерят и изразят топлоизолационните свойства на пуха?

За целта беше намерен доста прост способ: необходимо е да се измери, какъв обем въздух може да побере една и съща маса пълнеж. В крайна сметка, колкото по-висока е тази стойност, толкова по-висока е топлоизолационната способност на пухената смес на единица тегло.

Съотношението "тегло / топлина" днес се изразява чрез показателя Fill Power или FP, която в превод от английски означава „сила на запълване”. Колкото по-висока е стойността на FP, толкова по-топъл е пухът за едно и също тегло. Този параметър е водещ при селектирането на пухения микс.

Всъщност стойността на Fill Power илюстрира размера и еластичността на влакната на отделните пухчета. Малките пухчета с къси и малко на брой влакна ще задържат по-малко въздух, докато големите, напротив, ще улавят повече обем, което ще осигури по-добра топлоизолация на единица тегло на вашите топли олекотени завивки.

Така например патешкият пух с FP 700 едва ли ще отстъпва по свойства на гъши пух със същата стойност на капацитет на запълване. Друг е въпросът, че за патешкия пух FP 700 е почти максималната възможна стойност - гъската е по-едра птица и следователно може да произвежда по-голям пух, който да се вложи в зимни пухени завивки.

Също така, тъй като стойността на Fill Power се увеличава, няма нужда да се добавя голям процент малки пера, които помагат да се запази обемната структура на пуха. Големите пухчета с голям брой влакна сами по себе си се прилепват добре едно към друго и мигрират по-малко вътре в пухения пакет и следователно не се нуждаят от много пера.

Следователно пухът с FP стойност 800+ съдържа не повече от 5-7% пера, но за стойност от FP 700 това съотношение вече може да бъде 90/10, за FP 600 - 80/20 и т.н. И моделът тук е прост: колкото по-малко е количеството на перата, толкова по-ефективно се затопля пухът на единица тегло. Наличието на по-голям процент малки пера в пухения микс е характерно за масовите зимни олекотени завивки с по-ниска цена.

Защо Fill Power е много важен показател?

Стойността на Fill Power преди всичко позволява да се използва по-малко пух за запълване на една зимна завивка с гъши пух, като същевременно се запази или дори се увеличи неговата топлоизолационна способност. Завивка, напълнена с висок клас пух, не само ще бъде с 200 грама по-лека, но и малко по-топла, тъй като по-малката маса на пуха съдържа значително по-голям обем въздух.

Подразбира се, че колкото по-висок е индикаторът Fill Power, толкова по-скъпа е суровината, а оттам и продуктите, запълнени с нея. В същото време цената се повишава непропорционално, така че ексклузивният пух с FP 1000 е два пъти по-топъл от бюджетния пух с FP 500, но и доста по-скъп. Ето защо в производството на пухено облекло и топли завивки се е развила определена практика за използване на пух в съответствие с неговото съотношение тегло / топлина.

Защо завивката от пух е различна от всички останали?

Супер леките, но дебели завивки за зимата, се свързват с лукса и финансовия просперитет. Неслучайно те се използват от най-скъпите хотелски вериги в целия свят. Ако сте от хората, на които винаги им е студено, отличните топлещи свойства на завивките с пух ще ви очароват не само през зимата, но и в преходните сезони. Най-вече защото са леки като перце.

Вътре в завивката има пълнеж от пух, а при някои изделия и малко количество нови пера от водолюбиви птици – гъска или патица. Между власинките се образуват въздушни пространства, осигуряващи невероятна топлоизолация. Това, което отличава юрганите с естествен пълнеж, е способността им да запазват топлината, без да предизвикват нощно изпотяване. Те позволяват на кожата да диша, а на тялото – да се проветрява.

Към пълнежа обикновено се добавят малки нови пера от същите птици, но не са изключени и миксове от гъши пух и патешки пера. Малките нови пера поддържат формата на юргана и му придават нужната еластичност. Доста от нашите дебели юргани са удобни както при използване, така и по време на почистване и съхранение.

Противно на остарелите предразсъдъци, в доброто изделие миризмата не се усеща или е съвсем слаба, едва забележима. Пухените ни юргани – зимни, летни и пролет-есен, са преминали задължителната обработка, която премахва напълно остатъчната миризма, характерна за птичето оперение.

Това, с което юрганите от пух се различават от изделията с изкуствени пълнежи, е преди всичко комбинацията от топлина, лекота и безпроблемна вентилация. Докато при завивките от синтетична вата печелим топлина, но тя е свързана с дразнене на кожата и изпотяване, то при пухените получаваме само ползи и почти никакви недостатъци. Ако трябва да посочим минус на пухените зимни олекотени юргани, то това е по-сложната процедура по пране и сушене.

Усещането да спиш в пух е несравнимо. За разлика от старата зимна завивка с вълна на баба ви, пухената е ефирно лека и обгръща тялото, без да го притиска и да затруднява движенията. Тя не предизвиква запарване на кожата и изпотяване, защото въздухът циркулира перфектно между най-фините пухчета. Дори продукт с висока плътност дава нужния комфорт за здрав и спокоен сън.

За кого са подходящи пухените ни завивки?

Зимната завивка от пух може да се използва от почти всеки, с изключение на хората, които страдат от алергии към този материал. В това отношение нашите дебели олекотени завивки са изключение, поради факта, че са специално третирани, за да се избегнат всякакви нежелани реакции. При хората с повишена чувствителност и при малките деца, пухът понякога може да предизвика хрема, кашлица, кихане, затруднено дишане и главоболие.

За ваше успокоение: пуховата алергия е десет пъти по-рядка от алергията към тополовите полени. Освен това повечето производители третират суровината с антибактериално импрегниране, което елиминира неприятните симптоми. Предлагаме изделия, подходящи и за детски легла, така че ако си търсите детска зимна олекотена завивка, в каталога ни ще я намерите.

Нашите детски зимни олекотени завивки са подходящи за слабо отоплени помещения. Те са способни да поддържат идеална температура през цялото време, така че детето ви да спи непробудно, обгърнато в мек, пухкав облак. Те са и чудесен подарък за всяко малко дете, чийто комфорт и здраве не ви е безразличен.

Как да се грижите за дебелия пухен юрган?

Едва ли има домакиня, която не иска спалното ѝ бельо да служи дълго, като запази през годините отличните си качества и красива визия. Пухените завивки за зимата са най-доброто решение за слабо отоплени спални, но тяхното почистване и поддръжка понякога могат да се окажат истинско предизвикателство.

Тези изделия изискват нежно боравене. При неправилно използване и почистване, пълнежът може да стане ронлив и в него да се развият микроскопични акари. Това са микроорганизми, които дразнят дихателната система и предизвикват респираторни проблеми, както и кожни сърбежи. Ето защо редовното проветряване на пухените завивки, особено зимни, е задължително.

За да избегнете нуждата от често химическо чистене, трябва да следвате няколко прости правила: Не бързайте да прибирате топлата зимна олекотена завивка за спалня, след като станете от леглото. Оставете я да се проветри, за да може остатъчната влага да се изпари. Ако времето позволява, изнесете я на балкона – слънчевата светлина е отличен стерилизатор.

Когато се наложи, можете да изперете всяка от нашите олекотени завивки за зимата в пералнята. Задължително е да следвате указанията за почистване: пране на температура до 40 градуса и ниски обороти на центрофугиране. Същите изисквания важат и за машинното сушене. Използвайте мек перилен препарат, по възможност такъв за деликатни тъкани.

Обикновено топли зимни завивки се използват през студените месеци, което означава, че през лятото трябва да съхранявате юргана в специален калъф на място, където няма влага. Съхранението е максимално лесно за малък или средно голям продукт с размери 140 х 200см, но моделите за двойна спалня (200 х 220) изискват повече пространство за съхранение. Осигурете им го!