С всяка смяна на сезоните се налага да сменяме и спалното бельо, преминавайки от по-топли материи към по-леки и ефирни, и обратно. Това означава не само по-голям разход на време и сили, но и по-голямо финансово вложение в разнообразни спални артикули. Съществува и друг вариант, който е изключително удобен – олекотена завивка 4 сезона, изпълнена с най-финия гъши или патешки пух.

Защо пълнежът е толкова важен?

Що се касае до комфорта ни по време на сън, има огромно значение с какво се завиваме – с тежък ватиран юрган, с одеяло или с лека пухена завивка 4 сезона? Разликата между различните продукти е съществена, защото пълнежите са тези, които придават специфичните свойства на завивките. Някои топлят, но и причиняват изпотяване, докато други осигуряват оптимална температура, идентична на телесната, позволявайки на тялото да диша.

Характерна за пълнежите от гъши и патешки пух е тяхната въздушна структура. Пухът е многократно по-добър изолатор от синтетичните материали, осигурявайки приблизително три пъти повече топлина, благодарение на триизмерната си структура и способността му да задържа въздух.

Пухът с високо качество има около 2 милиона мъхести влакна, припокриващи се така, че да образуват плътен слой неподвижен въздух, който запазва своята топлина, приета от човешкото тяло. По тази причина една и съща пухена завивка може да се използва през всяко от годишните времена. Няма да срещнете синтетична завивка четири сезона, защото тя ще бъде или твърде топла, или недостатъчно топлеща, в зависимост от плътността на пълнежа ѝ.

Логично възниква въпросът каква износоустойчивост имат всесезонните пухени завивки, след като се използват постоянно през цялата година? Уверяваме ви, че завивките с пухен гъши и патешки пълнеж са много по-дълготрайни от синтетичните си еквиваленти. В противен случай почти никой нямаше да плаща доста по-високата цена за този вид спално бельо.

Пухът има по-висока механична устойчивост, благодарение на свойството си да поема и задържа въздух. Дори ако бъде сплескан и разкъсан, той бързо ще възвърне предишната си форма, издувайки се под въздействие на леко разклащане. Изпраните в пералня олекотени юргани трудно ще върнат първоначалната си пухкавост, както пухените.

Самият вид на пуха, заедно с методите на обработка, са факторите, отговорни за неговото качество. Завивките Poohy са ръчно изработени от различни пълнежи – основно френски и полски патешки и гъши пух в комбинация и самостоятелно. Нашите целогодишни олекотени завивки 4 сезона са съставени от 100% фини пухени фибри, а понякога от пухена маса в комбинация с малък процент фини перца.

Външната материя също е от значение

Калъфът, в който е обвит пълнежът също има значение за сезонното предназначение на завивките. Птичите перца, включително най-фините имат твърдо стебло с остър връх, посредством което успяват да пробият миниатюрни дупчици в плата и да се промушат навън. Качествените изделия, каквито са нашите имат лека и изключително мека памучна калъфка. Използваме 100% памучен дишащ перкал с плътно изтъкани нишки, класифициран като downproof, тоест непозволяващ излизане на пълнежа.

Както вътрешността, така и външното покритие на пухените ни олекотени завивки четири сезона са сертифицирани по Oeko Tex standard 100, class 1 за липса на вредни вещества. Материалите и модерните технологични методи на производство ги правят подходящи за хора с чувствителна кожа, алергии към домашен прах и за малки деца.

Самата им конструкция на завивките дава гаранция за комфорт и дълготрайно запазване на добрите им свойства и визия. Прошитата квадратна конструкция запазва пуха на мястото му, предотвратявайки разместването и събирането му в отделни сектори. Множеството фактори за комфортен сън са налице.

Силата на запълване на пухения пълнеж (англ. Fill Power-FP) е показателят, определящ сезонната принадлежност на една пухена завивка. Индикаторът за обемен капацитет показва какво пространство заема една унция пухена маса в кубични инчове (cuin). По-голямата сила на запълване е гаранция за по-добра изолация, съчетана с максимална лекота.

Всесезонните ни завивки създават усещане за средно тегло. Не са нито твърде леки, за да лишават от топлина в прохладни помещения, нито прекалено тежки, за да бъдат неудобни през лятото. Освен запазване на телесната температура, те притежават и свойството да отвеждат излишната влага, недопускайки нощно изпотяване.

За да се радвате максимално дълго на своята луксозна олекотена завивка четири сезона, е важно да ѝ осигурите оптимална поддръжка. Изделията ни са устойчиви на машинно пране и сушене на 40°C. За да избегнете нуждата от често пране и проветряване, препоръчваме да използвате подвижни калъфи, предпазващи от захабяване и зацапване на памучния плат.

Изделията се предлагат в различни размери с възможност за изработка по размер, предоставен от вас.