Лятото е любимият ни сезон, но той е и с най-разнообразни изисквания към спалното бельо. Нощите са топли, а понякога направо горещи, което ни кара да се колебаем с какво да се завием. Някои хора се задоволяват само с чаршаф, но за по-прохладните планински райони е нужно нещо по-плътно. Какво да бъде то, така че да запазва топлината на тялото, но да не топли? Изберете луксозните ни летни олекотени завивки.

С какво са различни?

Когато говорим за олекотени завивки, и то точно летни, а не просто каквито и да е, трябва да направим едно важно уточнение – от какъв материал са направени? Пазарът предлага различни решения, делящи се основно на изделия от естествени и изкуствени материали. Натуралният материал е винаги по-качествен и с много по-добри характеристики и свойства. Логично, той е и по-скъп.

Изработваните от нас завивки са съставени изцяло от нов френски гъши и патешки пух. Истинската пухена завивка няма аналог по отношение на термоизолационни, терморегулиращи и влагоабсорбиращи свойства. Ако искате да ви бъде комфортно и уютно през топлите юлски нощи, разумно е да заложите на тях.

Това, което отличава пухената лятна завивка от другите олекотени юрагани, е специфичната структура на самия естествен пълнеж. Пухът представлява влакнесто образувание с гроздовидна структура, растящо под перата на птиците. Предназначението му е да служи като терморегулатор. Тоест, да запазва топлината на тялото.

Перата на водолюбивите птици (патици и гъски) са отличен изолатор. Те имат съвсем различна структура  - основната част на конструкцията им е твърдо стебло, по чиято дължина са свързани серия плосковидни влакна. Перата са плоски и двуизмерни и служат за летене, докато пухът е триизмерен и служи за запазване на телесната топлина. Това е причината завивките от гъши пух да са обозначени понякога като 3D.

Пухът притежава уникалната способност да улавя и задържа въздуха – свойство, което липсва на изкуствените полиестерни влакна. Предпочитан е за изработка на тънки летни завивки, защото е изключително лек и ефирен. През лятото не искаме завивката да ни тежи и да причинява изпотяване. Искаме да бъдем обгърнати от тъкан с благоприятна температура, каквато е телесната.

Благодарение на свойството му да абсорбира и задържа въздуха, пухеният пълнеж се явява уникален дишащ материал. Способността му да благоприятства въздушната циркулация осигурява непрекъснато проветрение, но без загуба на оптималната телесна топлина. Студът през зимата, както и горещината през лятото няма да ви притесняват, ако използвате уникалните ни олекотени летни завивки.

Иновативен метод на изработка

Пухените пълнежи имат един дребен недостатък – излизането на малките перца през отворите на външната материя. За да се избегне този проблем, ние работим с висококачествени памучни платове. 100% памучен перкал със специална конструкция на нишките не допуска излизането на малките пухчета и перца извън обвивката. Платовете, с които работим, са класифицирани като downproof – непропускащи пълнежа.

За запазване на въздушната структура на пухената лятна олекотена завивка, ние я оформяме като специална гофрирана конструкция. Прошитите квадрати не позволяват на пуха да се размества и събира в отделни участъци на завивката. Дори след машинно пране, изделията са равномерно изпълнени и приятно изглеждащи. Могат да се перат в перална машина на 40°C, както и да се сушат машинно на съответната програма.

Екологично чист, хипоалергенен продукт

Алергиите от домашния прах са проблем, засягащ както възрастните, така и малките деца. Дихателните проблеми най-често се причиняват от група микроорганизми, наречени акари. Те обитават основно спалното бельо и меките части на леглата. Хранят се с мъртвите кожни клетки, отделяни от човека, и се размножават с изключително висока скорост.

За да дишате леко, дори ако страдате от алергии, ние се погрижихме да създадем 100% екологично чиста лятна олекотена завивка памук с противоакарни свойства. Плътно изтъканият памучен перкал е ефективна механична преграда за акарите. Те не могат да проникнат във вътрешността, където да се заселят и снасят своите яйца.

Пухът, използван за пълнеж на всяка наша олекотена лятна завивка е преминал няколко етапа на обработка, включително пране и стерилизация при висока температура, за да се премахнат всякакви органични остатъци и прах. Завивките ни са сертифицирани по Oeko Tex standard 100, class 1 за липса на вредни вещества. Това ги прави подходящи за хора с чувствителна кожа и малки деца.

За правилния избор на олекотена завивка, особено лятна, е необходимо да обърнете внимание на специфичните параметри на изделията. Едни от важните показатели са силата на запълване и теглото на пълнежа на квадратен метър. Размерът е от значение, затова ние предлагаме широк диапазон от размери при завивките за лятото. Изпълняваме и индивидуални поръчки, включващи изработка на изделия с нестандартен размер.

Как да изберете правилно завивката?

Изборът на завивките, независимо дали са с пухен или синтетичен пълнеж, се простира отвъд сезонното им предназначение. Много лесно е да посетите раздела, представящ колекцията ни от летни олекотени завивки, където да изберете подходящо леко юрганче за лятото. Има обаче допълнителни аспекти, на които трябва да се обърне внимание. Един от тях е размерът на завивката.

Размерът е много важна характеристика на завивката, защото от него зависи как тя ще изпълни основното си предназначение. Завивките се изработват в стандартни размери за легла със също стандартни параметри. И въпреки това, има тънкости, които не са известни на всеки. Например, не всички купувачи са наясно, че юрганът трябва да е с поне 20см по-дълъг от ръста на човека, който ще го използва, за да бъде удобен.

В зависимост от това дали търсите олекотен юрган за двойно, единично или персон и половина легло, правилните размери са следните:

  • Единично легло: Размер на матрака 80/90 x 190/200; стандартен размер на завивката: 155 x 200см;
  • Персон и половина: Размер на матрака 120/140 x 190/200; стандартен размер на юргана: 200 x 200см;
  • Размер за спалня: Матрак 160/180 x 190/200; стандартен размер на олекотената завивка: 250 x 200см.

Това са стандартните размери на завивките, валидни за изделия с всякакъв пълнеж. Някои марки, включително нашата предлагат макси размери за хора с ръст над 190 см. Ако търсите персонализирани размери за тънки летни олекотени завивки единични и двойни, разгледайте нашия онлайн каталог или се свържете с нас, за да получите помощта, от която се нуждаете. С радост ще изработим завивката по индивидуален размер специално за вас.

Разлика между завивките от пух и от пера

Един от най-често срещаните въпроси, които вълнуват купувачите, касае разликата между завивките с пълнеж изцяло от пух и тези с пух и пера или само с пера. Ние предлагаме изделия, запълнени само с нов бял полски гъши пух (Poohy Grand Lux) и такива с 90 и 60% пух – това са съответно завивките Premium и Silver.

Всъщност хората често търсят тънки летни завивки, без да знаят за какво точно говорят. Пухът, съдържащ се в олекотените ни изделия, е най-ценната част от птичето оперение: благодарение на своята пухкава структура той успява да бъде толкова лек и приятен. Пухът се добива от възрастни животни, преживели поне един зимен сезон, при отглеждане в естествени условия.

Качеството на пуха се определя и от метода на събиране – ръчно извършената операция не поврежда власинките на пуха, докато машинният метод е доста рискован. От значение е и количеството пух в дадено изделие, което се изразява в сила на запълване. Колкото по-висока е силата на запълване, толкова по-топла е завивката. Съответно за лятото ни трябва изделие с по-ниско тегло и сила на запълване.

Перата имат сходни характеристики като тези на пуха, но са по-тежки. Поради тази причина те се използват главно за уплътняване на пълнежа и за да се повиши неговата стабилност върху леглото. Винаги обръщайте внимание на етикета и характеристиките на спалното бельо, което сте решили да закупите. Само чрез внимателно проучване на техническите характеристики на продукта можете да сте сигурни, че сте избрали най-доброто за вашата нощна почивка.

Характеристики на идеалната завивка

Разглеждайки колекцията ни от летни завивки е много възможно да се объркате в избора си, защото цялата ни гама продукти за лятото е с отлично качество и способност да създава комфорт, без да причинява претопляне на тялото и изпотяване. След като вече знаете размерите на вашето легло и качеството, което да търсите, идва време да обърнете внимание и на други основни характеристики на идеалната завивка.

Това са лекотата и мекотата на юргана. Средно летните ни модели тежат от 180 до 340 гр., в зависимост от размера. В описанието на всеки продукт е посочено теглото на всеки размер. Мекотата е задължително качество на летните ни модели, тъй като пълнежът е разпределен много внимателно. Във всяка клетка (квадрат) на продукта се забелязва височина и въздушност, която не се отразява на теглото.

Качеството на плата е също от значение за добрите свойства на завивката за лятото. Желателно е материята да не пропуска малките пухчета навън, което означава, че трябва да е максимално стегната при изтъкаване с миниатюрни отвори. В същото време тъканта трябва да позволява на кожата да диша и да се проветрява.

Нашите тънки олекотени летни завивки са облечени в100% фин памучен перкал, 280 нишки, downproof - непропускащ пълнежа. Платът е сертифициран по Oeko Tex standard 100, class 1 за липса на вредни вещества и е подходящ за хора с чувствителна кожа и малки деца. Освен това, платът е обработен, за да бъде надеждна защита срещу акари, което го прави подходящ дори за хора с алергии.

Предлагаме първокласни олекотени летни завивки с достъпни цени, подходящи за всеки член на семейството ви. Имаме модели за семейната ви спалня, както и изделия за леглата на децата ви. Можете да добавите към поръчката си и подходяща пухена възглавница за всеки от любимите си хора.