Всъщност е много лесно Вашите изделия от гъши пух да бъдат почистени и поддържани.


Почистването на Вашата завивка от гъши пух засилва усещането, че е толкова пухкаво, колкото и когато е ново, нещо което няма да намерите при синтетичните такива.

Завивките и възглавниците от патешки или гъши пух дават толкова много а искат толкова малко в замяна. Те са пухкави и топли, докато изискват много малко поддръжка.

Тъй като да ги предпазиш е доста просто, дръжте пухените си възглавници и завивки в калъфки или протектори. Те ще ги предпазват от замърсявания, разливи и най-важното от маслата в кожата ни.

Докато следвате тези правила, ще Ви се налага да почиствате Вашите изделия от гъши пух само през няколко години като на всеки 2-3 години е напълно достатъчно. Е, разбира се че ако се замърси прекалено ще я изперете по-скоро. И въпреки че можете да ги занесете на специализирано химическо чистене, нашите изделия от естествен пух са напълно подходящи за машинно пране и сушене в домашни условия.


Преди да започнете процедурата по почистване, се уверете че вашата завивка или възглавница е здрава без дупки. Ако откриете дупка закърпете я с игла и конец, защото в противен случай рискувате да загубите безценният пълнеж в пералнята.


1. Почистване на петна

Ако искате да почистете само определена зона с петно, може да го направите ето така:

Отделете плата от пълнежа, навлажнете зацапаната зона която искате да третирате и разтрийте с малко количество почистващ препарат (вижте по-долу какъв) докато започне да се пени. Оставете да преседи една нощ за напълно активиране на препарата. Ако ще перете цялата завивка може да преминете направо на т.2 Машинно пране, ако ли не, просто изплакнете само зацапаната секция докато сапунената вода изчезне и я оставете да изсъхне напълно преди употреба. Първоначално пробвайте тази процедура в промокаемо помещение (като баня или двор)  за да сте сигурни че всичко ще мине нормално.

2. Машинно пране

Поставете Вашата завивка или възглавница в пералня машина с предно зареждане. НЕ използвайте машини със зареждане отгоре защото те много често имат бъркалка която може да омотае и повреди Вашата завивка и възглавница. Също така се уверете, че машината Ви е достатъчно голяма за да побере спокойно завивката Ви (една война завивка е доста обемиста) и да остане свободно пространство за правилното изпиране. Ако пералнята Ви е много малка може да увреди завивката, както и теглото на мокрото изделие от пух, а естественият пух задържа доста вода,  може да дебалансира машината и да я повреди. Добавете около 1/3 от количеството почистващ препарат който използвате за зареждане с подобен размер защото твърде много сапун не е много добре за пълнежа и ще Ви отнеме цяла вечност за да го изплакнете добре. Така че грешете предпазливо и изперете на деликатен цикъл (например вълна). Използвайте хладка вода до 40 °C, Разбира се при по-големи замърсявания може да изперете на 60 °C, но не прекалявайте. Използвайте перилен препарат за пухени изделия или лек, не агресивен такъв без ензими. Препоръчваме Ви да използвате втори цикъл на плакнене за да се премахне целият сапун.

3. Сушене

Изсушете в достатъчно голяма сушилня машина на ниска или средна температура. Добавете няколко вълнени топки за сушене или обикновени топки за тенис за да помогнете на пълнежа да се разпухне и изсуши по-добре. Извадете завивката след 25 минути и ако е гореща на допир значи температурата е твърд висока и трябва да я намалите. Изваждайте завивката или възглавницата на всеки половин час за да я намачкате и разбиете "бучките" мокър пух. И имайте търпение, защото ще Ви отнеме време. В зависимост от размера, една завивка може да Ви отнеме до 5-6 часа.

А ако нямате сушилня, можете съвсем спокойно да изсушите пухените си изделия на въздух. НО внимавайте да изберете подходящо време. Най-добре е това да се прави през горещите летни дни. Окачете завивката си на простора, като избягвате да е на пряка слънчева светлина (или поне не през цялото време). Сваляйте я на всеки 3-4 часа, поне 2-3 пъти в деня, за да я намачкате и разбиете "бучките" мокър пух. И отново имайте търпение, може да отнеме до 2-3 дни.


Много е важно да се уверите, че пълнежът е напълно изсъхнал преди да поставите завивката или възглавницата отново в леглото, в противен случай може да се развие мухъл. За да проверите дали е добре изсъхнала, задръжте завивката срещу светлината и разгледайте за бучки мокър пух - ако видите такива, значи все още не е напълно суха. Може да окачите пухената си завивка на простора или легнала на равна повърхност в добре проветрено помещение за да може да завърши изсъхването.

След като Вашата завивка е добре изсъхнала, вече може да поставите обратно в леглото.

Когато не използвате Вашата завивка от гъши пух е добре да я съхранявате на сухо и проветрено място. И тъй като естественият пух е изключително дишащ и има нужда от въздух, осигурете му опаковка за съхранение от дишаща но гъста материя, за да не събира прах.